На 22април, Денят на Земята, е най-големият нерелигиозен празник в света и ежегодно се отбелязва от над половин милиард души.

    На призива да почетат този празник се отзовават хиляди българи. Денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

   ПГСС - гр. Хасково също участва в отбелязването на Деня на Земята и всяка година дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.   

 

 

   На 21 април беше организирано общо-училищно мероприятие, посветено на каузата за опазване на природата. Здравко Димов от 9 а клас постави началото на празничното събитие, като започна присъстващите с ценна информация за световната инициатива. След това започна най-интересната част - състезанието за най-добра презентация. В надпреварата се включиха индивидуално и отборно ученици от 9, 10 и 11 клас, които с това участие показаха своята отговорност и загриженост за  нашата планета.

     Достойно се представиха с презентациите си следните отбори: Златко Иванов, Мюждат Рамадан и Кадир Илиев  от 10 а клас на тема ""Биогорива - горивата на бъдещето"; Иван Иванов и Муртаза Мюртезе от 11 а клас с "Пролетни житни култури, отглеждане на царевица"; Делян Александров и Кадир Илиев от 10 а клас на тема "Живота и творчеството на Даниел Дефо". Журито, в състав - г-жа Георгиева, г-жа Желева и г-н Бонев, оцени най-високо качествата на работата на друг екип - Мюждат Рамадан и Атанас Маринов от 10 а клас. Отличената творба е свързана с 400-годишнината от смъртта на един от колосите на европейската литература - англичанина Уилям Шекспир. Журито определи тази презентация като най- добра в отборното класиране.

        Очаквана с нетърпение и вълнуваща бе борбата за наградата при индивидуалните участници. Тук се конкурираха Станимир Гочев от 11 а клас с презентация на тема „История на книгата“; Асен Чукаров от 9а клас с „Продуктивни видове говеда. Фуражи. Кравеферми“; Златко Иванов от 9а клас на тема "Създаване на автомобила"; Стефан Ангелов от 9а клас на тема  „Древногръцки богове“; Петър Петров от 9 а клас  с  „ Кирил и Методий“. Другата презентация на деветокласника Петър Петров, на актуалната тема „Електромобилите - автомобилите на бъдещето“, беше щедро оценена от журито и получи – приза за най-добра презентация в индивидуалното класиране.

     Г-жа Топалова, директор на ПГСС – гр. Хасково, поздрави участниците в състезанието за усърдието и всеотдайността, за уменията и таланта, след което връчи на всички състезатели красиви грамоти за доброто им представяне. Победителите бяха отличени  с ценни и полезни предметни награди. Директорът поднесе и поощрително отличие, на Златко  Иванов, Мюждат Рамадан и Кадир Илиев от 10 а клас, които бяха изготвили презентацията "Биогорива - горивата на бъдещето", тъй като темата е злободневна и е тясно свързана с профила на училището. Не бе пренебрегнат и Здравко Димов от 9 а клас, награден за блестящо изпълнената роля на водещ на празничната проява.

    Декствията на повече от 12 000 партньори в 174 държави са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота ѝ. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

     ПГСС – гр. Хасково активно участва в мощното движение за защита на околната среда, за чист въздух и чиста вода, за съхраняване живота на земята.. 

Внимание! Наградените презентации могат да бъдат намерени в сайта на  ПГСС – гр. Хасково.